Reklama
 
Blog | Jiří Hembal

Pojišťovny nechtějí platit čelní skla…

Zástupci pojišťoven se na setkání pořádaném společností Top-Pojištění.cz shodli, že se jim nevyplácí proplácet rozbitá čelní skla u automobilů. Nejjednodušší prý bude změnit zákon.

A chlapi v hospodách opět naleznou svůj důvod k hořkým diskuzím nad rezatými žejdlíky. "Vždyť si ty ku..y mastěj kapsy, stavěj nóbl sídla, zisky jen kypěj…". Už to slyším.

Pojišťovny prý trápí, že poškození předních oken činí zhruba třetinu z veškerých poškození. Lidé hlásí fingovaného viníka, z jehož pojistky se škoda hradí. Navrhují proto zlevnit povinné ručení a čelní skla připojistit za příplatek.
Pojišťovny ovšem opomíjejí jednu maličkost. Pokud vám během jízdy protijedoucí vozidlo poškodí čelní sklo odmrštěným kamenem, je téměř, ne-li úplně, nemožné protijedoucího viníka dostihnout, a pokud by se vám to přeci jenom podařilo, tak mu poté způsobenou škodu prokázat. Je pak samozřejmě jednodušší sehnat známého, který kvůli vašemu rozbitému sklu oželí bonusy a vezme vinu na sebe.
To je případ skutečného poškození skla protijedoucím vozidlem. Najdou si jistě i tací, kteří chodí s jedním rozbitým sklem do pojišťovny každý měsíc a dopouštějí se tak, oproti prvně jmenovanému poškozenému, podvodu. Je každého svobodnou volbou, které výhody pojištění zvolí, ale obávám se, že podvodník si raději připojistí a ví, že se mu to brzy vrátí.
Pojiťovny určitě trápí i další případy, kdy k poškození dojde třeba při neopatrném přeorganizovávání letitého nepořádku v garáži. Ale pro posouzení těchto případů mají přeci ve svých řadách odborně vyškolené likvidátory. Hledají pojišťovny opravdu příčinu na správném místě? Nebo jen chtějí hodit své nedostatky na bedra pojištěnce, který bude platit tak, jak mu to zákon přikáže?

Nutno říci, že se chování pojišťoven od dob, kdy jsme měli pouze jednu, mile přeorientovalo na přání zákazníka a přitom se jim daří a opravdu sklízí rostoucí zisky. Bylo by však naivní myslet si, že z nich ukrojí ve prospěch spokojeného zákazníka.
Přeci jenom odvádějí do státní kasy nemalé peníze a proto se jim zákon pravděpodobně časem protlačit podaří. I kdyby ne, tak se ke svému řešení prokoloužou pomalu mezi zákony. Vždyť uzenáři, poté co zjistili, že se jim příliš nevyplácí do špekáčků dávat maso, jeho poměr také snížili na téměř nepoživatelnou hranici.

Reklama

Nám nezbude, než doufat, že jim naši zákonodárci v případné změně zákona, připojištění čelních skel nepřikáží, ale nechají na nich jak se k němu postaví. Třeba jim změna poslouží jako vhodný nástroj pro rozšiřování konkurenčního prostředí.